Velmi dobře si dokážu představit, kolik toho je, co se všem hospodský a
hoteliérům v těchto dnech hlavou honí.
Nechci vypouštět moudra. Vím jak jsme na to alergičtí.
Ale možná, že některá moje zamyšlení budou inspirující pro Vaše myšlenkové
procesy.
Zamyšlení čtvrté
4.Návrat před coronavir není možný /2. 4. 2020
Devět slov, která by
měla každého vyděsit:
„Jsem z vládního úřadu
a přišel jsem Vám pomoci.“
Ronald Reagan, prezident USA
Dvacet dní omezení provozu podniků hospitality. Velcí hráči pomáhají kde to
jde. Většina čeká kdo a co pro ni udělá. V tuto chvíli s napětím čekáme
co pro nás udělá stát. Kdo hrál podle pravidel, bude mu pomoženo. Bude
především pomoženo týmům spolupracovníků, které bude za čas potřebovat. A to
nebude tak dlouho trvat.
Ti, co nehrají podle pravidel již spolupracovníky odeslali na Úřady práce. Psal
jsem o tom níže.
A to je jen dvacet dní, od opatření, kterým stát zasáhl do naší práce.
Pracoval jsem asi šest let v horských hotelech. Většinou listopad a
duben byly hotely i restaurace prázdné. Věděli jsme, že musíme mít rezervy, že
nám nikdo nic nedá. Že nemůžeme utratit všechno, co máme v kase.
Před skoro dvěma lety jsem napsal toto:
Co se stane, nebo lépe, co by se mělo stát!
Pracovníci hospitality dojdou dojmu, že to odnesli nejvíc. Musí skončit
zaměstnávání na černo, za minimální mzdu, nelze ze zóny šedé ekonomiky chtít od
státu plné zabezpečení v případě kritických situací. Zde vidím absolutní
selhání té obrovské armády státní úředníků, které si platíme. A to není otázka posledních
týdnů.
Cenová politika v hospitality se bude muset změnit. Vyšší osobní náklady a tvorba rezerv nás k tomu donutí. I zde stát selhává každý rok, kdy v blahobytu si ještě musíme půjčit, abychom to nějak přerozdělili. Tato filozofie v nás potlačuje přirozený pud sebeochrany. Ceny zvedneme pouze kvalitou a spokojeností našich klientů. Mnoho subjektů skončí. A to nám opravdu nemusí vadit. Nemusíme být první v Evropě v počtu restaurací na počet obyvatel. Vím, že ubytovací zařízení jsou na tom stejně jako ostatní, ale ona to zvládnou. Bude to bolet, ale mají za sebou dobré časy. A dobře zase bude.
Zcela jistě toho bude víc, ale pro zamyšlení vidím tyto dvě problematiky jako hlavní východisko pro další přemýšlení. Ale dala by se na to napsat asi celá kniha. Kdo to myslí vážně, nepřipustí ve své práci chyby před coronavirem.
Zamyšlení třetí
3. IČaři, Švarcsystém a DPP / 21. 3. 2020
Neuvěřitelné jak všechno bere
jiný směr a jak překotně se to mění. A nejen pro náš obor, tím hodně blbým
směrem.
Zamýšlím se nad něčím, o čem se
moc nemluví, ale co bude mít velký vliv na další vývoj. První vlna EET hodně
pomohla v deklaraci zaměstnávání a pracovně-právních vztahů. Nedostatek
pracovníků vede k růstu požadavků na finanční ocenění spolupracovníků.
Úmyslně nehovořím o mzdách. Není to generalizování problematiky. Ve velkém měřítku
je vše v pořádku, ale část hospitality stále pracuje na bázi šedé
ekonomiky. Nízká mzda a „něco do pytlíku od mouky“, aby se dalo žít. Obrovské
množství, především mladých lidí, pracuje na IČ nebo na DPP. Švarcsystém zcela
jistě aplikují v mnoha podnikatelských subjektech. Vím o mnoha takových zařízení
a podnicích. A ono to vlastně skvěle fungovalo. Stát nic moc nedostal a
fungoval. Jen chci upozornit, že nejsem socialista. Naopak si myslím, že co
nejvíce peněz má zůstat těm co je vydělali a státu na přerozdělování by mělo
jít co nejméně. Ale pravidla jsou pravidla. Ta se musí ctít a dodržovat.
A teď do toho všeho vletí Corona
vir.
Nyní s napětím posloucháme
zprávy a očekáváme jak nám stát pomůže. Ano, stát rozhodl o uzavření všech
podniků hospitality. Bude se podílet na zmírnění škod, které vznikly. Jak a do
jaké míry, to si ještě počkáme. Nyní musíme opravdu nejdřív tu hrůzu porazit.
Jisté je jedno. Pokud stát pomůže
podnikatelům s udržením zaměstnanosti, tak to bude v rámci pravidel.
Kurzarbeit je dobrá věc, ale bude to jen z toho co bylo oficiální,
z čeho jsme odvedli odvody, koho jsme přihlásili na sociální a zdravotní
pojištění. A v tomto bodě se asi nezamýšlím sám.
Současná pandemie tedy může v některých momentech přinést vystřízlivění všech, kteří si zatím neuvědomují, že daně a odvody jsou nutné pro udržení chodu státu. A že vymýšlení lepších řešení se může setsakramentsky prodražit a nevyplatit. Nejen podnikatelům, ale především té armádě spolupracovníků.
Zamyšlení druhé
2.Nikdo ti nepomůže, jedinou pomoc najdeš na konci svých paží.
V hospitality to tak bylo vždycky a nejsem si jist, že
by se to změnilo. Ale budu velmi rád, pokud se pletu. Bezúročné půjčky jsou
fajn, splatit se musí, ale jsem zvědavý kolika malým podnikatelům se to podaří.
Uvidíme co pro nás vláda bude ochotná udělat.
Zamyšlení první
Co tě nezabije, to tě posílí /17. 3. 2020
Udělej všechno proto, abys přežil. Stav nouze dává i
právní možnosti na úpravu smluvních vztahů. Vy jednej si snížení nájmů, odložení
všech možných splátek, domluv se se spolupracovníky. Budeš je potřebovat, až se
tato apokalypsa přežene.
A hlavně máš čas si všechno srovnat v hlavě. Změn
věci, uprav nabídku, připrav se na to, až se vrátí hosté.
Příprava investičního záměru zahraničního investora v jižních Čechách
Účast na projektové a provozní přípravě investorského záměru na střední Moravě
Siesta Solution Hotels,příprava na zahájení a uvedení do provozu apartmánového hotelu v Praze
2015 – 2017
OREA RESORT ŠUMAVA
řízení dvou hotelů společnosti v Železné Rudě
2015
Lázeňská hotel PAWLIK Františkovy lázně,
Léčebné lázně Bohdaneč a.s. a Lečebné lázně Teplice nad Bečvou a.s.
audity kvality služeb, koncepce rozvoje úrovně poskytovaných služeb
2014-2016
Rekreační & sportovní areál Bozeňov
zastupování zájmů majitelů při rekonstrukci a vybudování hotelu, uvedení celého projektu do rutinního provozu, poradenská a mentorská činnost managementu areálu, formulace plánu, jeho hodnocení a reporting managementu majitelům
2014-2015
Horský hotel Klínovec
provozní příprava revitalizace a rekonstrukce hotelu po provozní, obchodní a marketingové stránce
2014
Askiburgion, z. s.
účast na projektu podpory a rozvoje poskytování kvalitních služeb v oblasti cestovního ruchu v Jeseníkách
2013
Léčebné lázně Lednice, a.s.
nastavení standardů práce, akreditace pro poskytování lázeňských služeb, připrava na změnu vlastnické struktury
2009 – 2012
3 Star activity hotels
vybudování hotelového řetězce pěti malých hotelů v Krušných Horách pro privátního investora
příprava projektové dokumentace a provozního záměru zcela nového hotelu s kapacitou 55 pokojů a wellness-relaxačního centra
2009
Zámecký hotel Maxmilian Loučeň
standardy práce, kroky ke zvýšení kvality poskytovaných služeb v ubytovací a stravovací části zámeckého komplexu
2007 – 2008
jsem měl příležitost uvést do života jeden z největších projektů hotelového průmyslu poslední doby Clarion Congress Hotel Prague ****, 559 pokojů. Mým úkolem především bylo:
Zapojit se do týmu investora a společně dovést výstavbu hotelu k otevření ve stanoveném termínu
Řídit, organizovat a realizovat vybavení hotelu
Zabezpečit a postupně složit pracovní tým hotelu od managementu po realizační pracovníky cca 190
Připravit výběrová řízení na dodavatelské společnosti outsourcingových služeb
S více než ročním předstihem před otevřením hotelu zahájit obchodní činnost a práci prodejního a marketingového oddělení hotelu
V krátkém časovém úseku před otevřením hotelu realizovat nástupy pracovních týmů, zaškolení, trénink a společně zabezpečit slavnostní zahájení provozu. Tato etapa trvala přesně 12 dní!!!
Zásadním úkolem bylo zahájit provoz, uvést hotel na trh a realizovat představy investora
2006-2007
jsem jako společník, jednatel a partner založil RV Hotel & Restaurant Consulting,OSVČ a VDM Hotel & Restaurant Consulting, s.r.o., jejich hlavní činností byly především:
ekonomické poradenství, přednášková činnost, poradenská činnost při tvorbě projektů cestovního ruchu, hotelového průmyslu a gastronomie s akcentem na rozvoj MICE v regionech
zajímavá byla tvorba a příprava projektu „Lázně duše“ pro město Loket nad Ohří, osobní pomoc při realizaci dnes velmi úspěšného „Karlovarského lázeňského festivalu“, který propojuje Tourfilm festival v Karlových Varech
Osobní odpovědnost za dostavbu, vybavení, personální zabezpečení a uvedení do provozu hotelu 559 pokojů, Clarion Congress Hotel Prague**** /9 měsíců hlavní úkol
Konzultační činnost při vzniku 3 Star aktivity hotels a jejich etablování v Krušných horách
Účast při vzniku destinačního managementu v karlovarském kraji, člen poradního sboru hejtmana, aktivní účast při tvorbě ROP NUTS II pro čerpání prostředků z EU
1996 – 2006
jsem řídil v pozici generálního ředitele Grandhotel PUPP Karlovy Vary *****, akciová společnost
V počátečním období jsem v rámci společnosti řídil ještě další dva hotely a dvě provozní jednotky
Po konsolidaci ekonomické situace byly hlavní úkoly v růst kvality poskytovaného produktu, jeho profilace na standard Hotel de Luxe*****, obměna týmu za profesionálně výraznější osobnosti
Z profesního pohledu byly velmi zajímavé možnosti účasti na postupných rekonstrukcích objektu, navrácení původního vzhledu hotelu do předválečných let návratem komunikace k budově a výstavbou nového parkoviště, vybudování komerčních ploch k pronájmu obchodům a institucím, rekonstrukce všech společenských prostor a Slavnostního sálu, vybudování a následné rozšíření Bechers Baru, vybudování privátní kliniky Harfa, komplexní rekonstrukce Parkhotelu PUPP s vybudováním dvou mezonetových apartmánů v půdních prostorách
Velmi zajímavá byla i možnost podílet se na výstavbě a provozu Golf Club Karlovy Vary a PUPP tenis resort Praha
Neodmyslitelnou součástí této etapy mé práce byl osobní podíl při zabezpečování dodavatelských služeb pro Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Osobně jsem řídil deset ročníků této velmi úzké a úspěšné spolupráce
Aktivně jsem se podílel na růstu kvality produktu lázeňství celého regionu
1991 – 1995
pro mne bylo velmi inspirující se podílet na dokončení stavby a zahájení provozu v té době největšího hotelu v ČR, ATRIUM HOTEL PRAGUE, později Hotel HILTONPrague
v té době výstavba prvního zásadního projektu budování kongresového hotelu v ČR jako oponenta Paláce kultury Praha / Kongresové centrum Praha
možnost podílet se na tvorbě kongresového produktu/ MICE v ČR a být u následného vzniku takových společností jako GUARANT, PROMOPRO, CCL a mnoha dalších
1981 – 1991
jsem měl jedinečnou možnost být od samého vzniku při dostavbě Paláce kultury Praha/ Kongresové centrum Praha a jeho uvedení do provozu
v tomto podniku jsem měl v průběhu let možnost profesně růst od nejnižších pozicí až po funkce středního, vyššího a vrcholového managementu gastronomického úseku. Neocenitelným přínosem byla možnost využívat nejvyspělejší technologické a technické prostředky pro zabezpečení chodu tohoto významného podniku
zkušenosti jsem získával při realizaci velkých sjezdových a kongresových akcí, které mi velmi dobře posloužili v dalším profesním růstu a plnění úkolů v podnicích a společnostech pro které jsem pracoval v následujících letech
měl jsem možnost řídit Reprezentační část Paláce kultury, která zabezpečovala služby představitelům státu ale i zahraničním delegacím účastnících se významných akcí organizovaných v těchto letech
velmi důležitým momentem dalšího odborného a managerského růstu byla možnost po dobu šesti let být členem vrcholového vedení Paláce kultury Praha
v této době jsem vystudoval Střední hotelovou školu Praha, Podskalská ulice
1973 – 1981
jsem se nejdříve vyučil ve Středním odborném učilišti Českého svazu spotřebních družstev v Praze- Klánovicích.
Pracoval jsem pro Jednotu LSD Mnichovo Hradiště jako kuchař a později jako číšník.
Absolvoval jsem základní vojenskou službu, kdy jsem zastával funkci proviantního a finančního náčelníka samostatné jednotky
Před odchodem do Prahy jsem pracoval v Mladé Boleslavi
Tato webová stránka využívá cookie. Soubory cookie využíváme k tomu, abychom dokázali lépe přizpůsobit tyto stránky Vašim potřebám, mohli sledovat, jakým způsobem se stránky využívají, a také za účelem cílení marketingu. Akceptování podmínek považujeme za Váš souhlas. Úpravu provedete v Nastavení cookie.Nastavení cookiesSOUHLASÍM
Zásady ochrany osobních údajů a cookies
Přehled ochrany osobních údajů
Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Z těchto cookies jsou cookies, které jsou kategorizovány podle potřeby, uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Ale odhlášení od některých z těchto souborů cookie může mít vliv na vaše prohlížení.
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie zahrnuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.